<日本語(Japanese)> <English> <Français> <español><català> <Italiano> <Nederlands> <Română>

Per als amics del món

 

L'onzè any des de l'accident nuclear mai no ha estat tan esgotador com el fred hivern. L'any passat vaig perdre cinc amics molt propers, l'un darrere l'altre. Tots tenien més de 60 anys i vivien a Fukushima en el moment de l'accident. No puc demostrar que les seves morts estiguin relacionades amb l'accident nuclear, però no puc evitar pensar que podrien estar-ho. No soc l'única persona que es sent així.

 

Des de l'any passat, el govern japonès, la prefectura de Fukushima i els mitjans de comunicació han desatès la realitat de les conseqüències de l'accident per enfocar-se en la “recuperació”. Enmig de la greu propagació del Covid 19, els Jocs Olímpics es van celebrar a la força d'una forma insòlita, començant amb el relleu de la torxa a Fukushima. L'abril de l'any passat, el govern japonès va decidir abocar aigua contaminada al mar, i el procés està avançant sense fer cas de les nombroses veus d'oposició de tot el món i del Japó.

 

El que em sembla especialment greu és que l'autoritat s'enfoca als joves per promoure la “recuperació”. L'any passat, el govern va assignar uns 13,5 milions d'euros per promoure que les famílies es traslladessin a les 12 ciutats i pobles designats una vegada com a zones d'evacuació a Fukushima. Les famílies rebran uns 15 mil euros si es traslladen a les 12 ciutats i pobles. Una associació local organitza esdeveniments que reuneixen joves per practicar ioga, menjar i observar les estrelles a la gespa del jardí del polèmic museu commemoratiu del gran terratrèmol de l'est del Japó i de la catàstrofe nuclear, situada a 4 km de la central accidentada.

 

S'organitzen sovint fòrums, pel Ministeri de Medi Ambient i altres entitats, enfocats a joves, per convèncer-los de que no hi ha perills amb l'abocament d'aigua contaminada al mar i la reutilització de sòls contaminats. El "llibre de lectura complementari sobre la radiació" que es distribueix a les escoles primàries i secundàries de tot el Japó ha estat revisat per incloure una nova descripció de la "seguretat" de l'aigua contaminada, a més d'una reducció considerable a la descripció dels perills de la radiació i la responsabilitat de l’accident.

 

El 27 de gener d'aquest any, un grup de joves, amb edats d'entre 6 i 16 anys en el moment de l'accident nuclear, que pateixen càncer de tiroide, va presentar una demanda contra TEPCO. Demanen que s’investigui la relació causal entre l’accident nuclear i el càncer de tiroide, i esperen que aquest cas condueixi a la creació d’un sistema d’ajuda per els que pateixen aquesta mateixa malaltia. Em pregunto quanta valentia hauran necessitat per portar aquest cas als tribunals, per la possible reacció negativa de la societat japonesa, en un moment en el qual el Comitè de revisió de l'enquesta sanitària de la prefectura de Fukushima ha declarat que no hi ha cap relació possible amb l'accident nuclear. Els danys causats per l'accident nuclear s'han fet cada cop més invisibles i la “reconstrucció” de la zona continua endavant. Fem una crida a tots els adults perquè donin suport a aquests joves valents.

 

Com a víctima de la catàstrofe nuclear de Fukushima, em vaig quedar més que sorpresa a principis d’aquest any quan la Comissió Europea va proposar afegir l’energia nuclear a la taxonomia verda. Els reactors nuclears, per petits que siguin o per pacífic que sigui el seu ús, són creats amb la mateixa tecnologia que es va fer servir per fabricar la bomba atòmica. No poden existir sense el sacrifici d'algú exposat a la radiació.

 

Crec que aquell esperit de prioritzar la gran força a costa del sacrifici dels més vulnerables continua present. La humanitat no disposa de la tecnologia necessària per manejar l'energia nuclear de manera segura ni per eliminar-ne els residus. El mal al medi ambient és evident i greu. Expresso fermament la meva oposició a incloure l'energia nuclear a la taxonomia verda.

 

Mentrestant, cada cop més països van ratificant el Tractat de la Prohibició d'Armes Nuclears. Alhora, hem d'eliminar l'energia nuclear del món. Caminem junts, per molt difícil que sigui. Sentim a les nostres esquenes que sempre tenim suport dels nostres amics a tot el món.

 

11 de març, 2022 a Fukushima

 

Ruiko Muto

 

Presidenta del procés contra TEPCO 

Co-representativa de la Xarxa dels grups de les víctimes de l'accident de Fukushima

Vicepresidenta de proveïdors de fons per a nens que pateixen càncer de tiroide

Col·laboradora de Dones per un món sense energia nuclear

http://hidanren.blogspot.de/
http://kokuso-fukusimagenpatu.blogspot.com/p/blog-page_5112.html